Orbán bárkája – Beszélgetés az Örkény István Könyvesboltban

prga   2019-01-04   Orbán bárkája – Beszélgetés az Örkény István Könyvesboltban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A XXI. Század Társaság a következő összejövetelét

2019. január 10-én csütörtökön 17 órakor tartja.

ORBÁN BÁRKÁJA

Az autoriter állam és a kapitalizmus szövetsége

Antal Attila, jogász-politológussal

Pető Péter, a 24.hu főszerkesztő-helyettese beszélget.

Házigazda: Kocsis András Sándor.

A jobboldal globalizáció- és kapitalizmus-kritikája hazugság, és a most sikeres nacionalisták nem kevesebb, hanem más típusú kizsákmányolást akarnak: minderre jó példa Orbán Viktor, aki kiegyezett a multinacionális (főleg német, orosz és amerikai) nagyvállalatokkal, és közben kiépítette a nagytőkébe kőkeményen beleintegrált nemzeti tőkés rendszerét. Ez nem más, mint a kizsákmányoltak újabb átverése, tulajdonképp Magyarország újra-feudalizálása, amelyet egy menekültek elleni „civilizációs háború” narratívájába helyeztek, és elneveztek a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER). A recept tehát egyszerű: hitesd el magadról, hogy nemzetvédő vagy, közben pedig add el a saját népedet, legalábbis annak legszegényebb részét. Mindennek nem kell szükségképpen így lennie: a baloldal válságának fő oka abban keresendő, hogy túl sokáig és túl nagy meggyőződéssel köteleződött el a neoliberális globalizáció mellett, szisztematikusan leépítve saját antikapitalista immunrendszerét. Egyszóval úgy simult bele a neoliberális agendába, hogy elfelejtett 21. századi gondolatokat kialakítani a demokráciáról, a nemzetállamról és a globalizációról. Elveszítette a „nagy narratívát”, ebből következően pedig ideológiai és politikai hegemóniáját.

A helyszín: Örkény István Könyvesbolt (1137 Budapest, Szent István krt. 26.)

Facebook: https://www.facebook.com/events/345362499624607/