Változó Világrendszerek: Töprengések az új világrendről (VIDEÓ)

prga   2019-09-09   Változó Világrendszerek: Töprengések az új világrendről (VIDEÓ) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Meghívó

Konferenciára

Változó Világrendszerek: Töprengések az új világrendről

Kossuth Klub, 2019. szeptember 19 (csütörtök), 15.00-19.00 óra

Rohamosan változik körülöttünk a világ, átalakulóban van az egész világrendszer új szabályokkal, új szereplőkkel és új ellentmondásokkal. A viszonylag jól szabályozott, előrelátható és áttekinthető világrend összeomlott, kavargó és áttekinthetetlen „világrendetlenség” lépett a helyébe, a multilaterális szabályozás helyett bilaterális konfliktusok sorozatával. Különböző koncepciók bukkantak fel az új helyzet jellemzésére és korszakolására, amelynek során az 1989-ben kialakult világrendszert felváltotta fel egy új, a 2010-es évek közepétől elinduló mély fordulattal, a Pax Americana lehanyatlásával.

A konferencia előadói Balázs Péter elnökletével ezeket a kérdéseket vitatják meg, bemutatva a globális rendszer régi és új főszereplőit, azok törekvéseit és erőviszonyait. Feltárják az új multilaterális világrend kialakulásának várható folyamatait, különös tekintettel a most folyó uniós intézményváltásra és az EU új globális szerepére, valamint ezeknek a változásoknak a magyar folyamatokra gyakorolt hatására.

Előadások:

• Balázs Péter: Az EU új intézményi ciklusa
  • Bíró Zoltán: Putyin Oroszországa
  • Frank Tibor: Trump Amerikája
  • Kusai Sándor: Kína globális belépője
  • Káncz Csaba: Magyar külpolitika a világrendszer-váltáskor.

A 15-20 perces előadásokat rövid panelvita, az előadók reagálásai követik, aztán a közönség kérdései következnek. Az előadók a Progress könyvek sorozat korábbi és most készülő köteteinek szerzői. A Progress Alapítvány ezzel a konferenciával hozzá kíván járulni a közvéleményben széleskörű érdeklődésre számot tartó kérdések megvitatásához.

Facebook-esemény