Category Archives: Hírek

Megjelent a Változó világrend című tanulmánykötetünk!

Szarka Károly   2020-11-25   Megjelent a Változó világrend című tanulmánykötetünk! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Rohamosan változik körülöttünk a világ, átalakulóban van az egész világrendszer, új szereplők, új kihívások, új ellentmondások jelentek meg. Az 1989-ben kialakult, viszonylag jól szabályozott és áttekinthető világrend összeomlott, kavargó „világrendetlenség” lépett a helyébe, a multilaterális szabályozás helyett bilaterális konfliktusok sorozatával. Különféle koncepciók bukkantak fel az új helyzet jellemzésére és korszakolására. A szerzők bemutatják a globális rendszer régi és új főszereplőit, azok törekvéseit és erőviszonyait…. Read more »

Megjelent Mellár Tamás új könyve a kormány 2020-as válságkezeléséről

Szarka Károly   2020-11-12   Megjelent Mellár Tamás új könyve a kormány 2020-as válságkezeléséről bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mellár Tamás: A nagy magyar válságkezelés Gyorsjelentés az Orbán-kormány 2020-as gazdaságpolitikájáról Ha hinni lehet a statisztikának, Magyarországon minden a legnagyobb rendben volt a 2020-as koronavírus-járvány előtt: magas volt a gazdasági növekedés üteme, nőttek a keresetek, csökkent a munkanélküliség. Az Orbán-kormánytól sokan várták, hogy a történelmi jelentőségű program tavaszi meghirdetése után eredményesen kezeli majd a válságot, de nyár végére a történelmi… Read more »

Losoncz Miklós: Brexit (VIDEÓ)

Szarka Károly   2020-06-22   Losoncz Miklós: Brexit (VIDEÓ) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Losoncz Miklóssal, a Progress könyvek sorozatban megjelent Brexit című könyv szerzőjével a Noran Libro Kiadó szerkesztője, Szarka Károly beszélgetett.

Brexit – megjelent a legújabb Progress könyv

Szarka Károly   2020-06-16   Brexit – megjelent a legújabb Progress könyv bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Megjelent Losoncz Miklós Brexit című könyve a Progress könyvek című sorozatban A 2016 nyarán rendezett népszavazáson a résztvevők több mint fele arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból. Az eredmény nemcsak a nemzetközi közvéleményt, hanem magát David Cameron akkori miniszterelnököt is meglepte. Mi vezetett odáig, hogy egyáltalán felvetődjön a távozás lehetősége, és hogy a többség a… Read more »

Elfekvő és Lesgól – megjelent a Progress könyvek című sorozat két legújabb darabja

Szarka Károly   2020-04-02   Elfekvő és Lesgól – megjelent a Progress könyvek című sorozat két legújabb darabja bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Megjelent Progress könyvek című sorozatunk két legújabb darabja!       Kovácsy Zsombor: Elfekvő – Gyógyítható az egészségügy?   Az egészségügy hogyléte mindenkit érint, és a kutatások tanúsága szerint fontosnak is tartjuk a megfelelő működését – mégis azt láthatjuk, hogy a mindenkori kormányzati politika nem tekinti kiemelt területnek. A látszólagos ellentmondás megértéséhez célszerű a bonyolult ágazat alapvonásainak megismerését követően sorra… Read more »

Sz. Bíró Zoltán: Putyin Oroszországa

Szarka Károly   2019-11-22   Sz. Bíró Zoltán: Putyin Oroszországa bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Putyin Oroszországa Különbözik-e egymástól, és ha igen, akkor miben, Putyin első két elnöki ciklusa és a harmadik, illetve a ma is tartó negyedik periódusa? Mi a magyarázata Putyin hosszú időn át tartó rendkívüli népszerűségének és az utóbbi évben mért népszerűség-vesztésének? El lehet-e fedni külpolitikai sikerekkel a belpolitikai és gazdasági problémákat? Milyen következményekkel járt a Krím annektálása? Ki járt jól és… Read more »

Micsoda év volt! A Progress Alapítvány évértékelője (VIDEÓK)

prga   2019-11-21   Micsoda év volt! A Progress Alapítvány évértékelője (VIDEÓK) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Micsoda év volt! A Progress Alapítvány Évértékelő Kerekasztal Konferenciája 2019. december 12. 15.00 – 19.00 óra Mozsár Bisztró 1065 Budapest Nagymező u. 21. A 2019-es év mozgalmas és ígéretes volt, talán a fordulat évének is nevezhetnénk. A két választás Magyarországon eltérő eredményt hozott, de az ellenzéki pártok keserves tanulási folyamatában ugyanabba az irányba mutatott. Az önkormányzati választást puha és rövid… Read more »

Klímaváltás és világrendszer-váltás (VIDEÓ)

prga   2019-10-30   Klímaváltás és világrendszer-váltás (VIDEÓ) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Klímaváltás és világrendszer-váltás A klímaváltás témája felforgatja a világot A Progress Alapítvány konferenciája 2019. november 12. 15.00-19.00 óra Kossuth Klub, Budapest, Múzeum u. 7, 1088 A konferencia levezető elnöke: Balázs Péter A klímaváltozás témája 2019 folyamán meglepő gyorsasággal került előtérbe a nemzetközi politikában és erőteljes vita alakult ki körülötte. A klímaváltozás kezelésének feladata a világrendszer intézményeinek az átalakulására vezetett, ami… Read more »

Romokban a jogállamiság (VIDEÓ)

prga   2019-10-02   Romokban a jogállamiság (VIDEÓ) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Romokban a jogállamiság A Progress Alapítvány projektindító konferenciája 2019. október 10, 15.00-18.00 óra Mozsár Bisztró (Nagymező u. 21, 1065) A Progress Alapítvány 2019 őszén új projektet indít a demokráciakutatásban, egyfelől konferenciák szervezése és tanulmánykötetek kiadása, másfelől a Demokrácia Figyelő honlap elindítása révén. Ez a projektindító konferencia a projekt bemutatását a jogállamiság válsága felől kezdi meg Fleck Zoltán vitavezetésével és egyben… Read more »

Neoliberális hegemónia Magyarországon – Könyvbemutató (VIDEÓ)

prga   2019-09-16   Neoliberális hegemónia Magyarországon – Könyvbemutató (VIDEÓ) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

M E G H Í V Ó a Progress Alapítvány és a Noran Libro Kiadó közös kiadásában megjelenő NEOLIBERÁLIS HEGEMÓNIA MAGYARORSZÁGON című könyv bemutatójára 2019. szeptember 25., szerda, 17.00 óra Örkény István Könyvesbolt (1137 Budapest, Szent István krt. 26.) A kötet szerzői: Ágh Attila, Antal Attila, Kapelner Zsolt, Éber Márk Áron, Pásztóy András, Pogátsa Zoltán A beszélgetésen a kötet szerkesztője,… Read more »